1.Współpraca z piekarniami - w ramach płatnych usług technologicznych - oparta jest na sześciomiesięcznym programie szkolenia zaproponowanego przez BioEnzym SM (uwzględniającego wspólne dążenia i kierunki rozwoju), którego celem są:
- wdrożenie procedur kontroli reologicznej ciast wypiekanych z mąk dostarczanych przez współpracujące młyny - atest jakościowy i reologiczny,
- wytrenowanie obiektywnej oceny dojrzałości ciast przed dalszą obróbką - aspekty świeżości produktów i rentowności produkcji,
- wytrenowanie profesjonalnej szybkiej reakcji na wady otrzymywanych produktów poprzez zastosowanie polepszaczy optymalnie współdziałających z mąką,
- wdrożenie nowych technik prowadzenia ciast: rozczyny, podmłody, żury, kwasy zaprzeszłe i tradycyjne oraz produkowane na kulturach bakteryjnych,
- wdrożenie nowych asortymentów w oparciu o wdrożone techniki w oparciu o program BioEnzym - „Rewitalizacja Polskiego Chleba"
2.Cele realizowane będą poprzez trening i ćwiczenia wypiekowe oraz szkolenia - zgodnie z zastosowanym przez BioEnzym SM harmonogramem:
- mąka i jej piekarskie parametry technologiczne, umiejętność identyfikacji wad i ich eliminowanie - wprowadzenie parametrów kontrolujących własności wypiekowe mąki i jej korelacja z alweografią i amylografią - reologia ciast - atest młyński
- szkolenie - atest jakościowy mąki a atest reologiczny - agenda spotkania WWW. bioenzym.pl
- technologia przetwarzania mąki: skrobia a własności fermentacyjne, białko glutenowe a podatność ciasta na obróbkę mechaniczną, konsystencja ciasta a wodochłonność - rentowność produkcji, ukwaszanie mąki i jej konsekwencje,
- technologia wypieku: denaturacja białka i klepkowanie skrobi - wpływ temperatur i czasu wypieku, parametry mąki a jakość miękiszu i skórki.
- wpływ liczby opadania - wskaźnika zaawansowania procesów wegetatywnych ziarna przy udziale naturalnych amylaz - na własności fermentacyjne mąki - wypiek: wpływ kompleksu amylolitycznego BioEn alpha na polepszenie własności fermentacyjnych mąki,
- specjalistyczne polepszacze piekarskie - ich skład i zastosowanie - wypieki
3.Po planowanym okresie szkolenia - bezpłatne wizyty połączone z dostawą polepszaczy: kontrola zaawansowania świadomości i umiejętności oddziaływania na bieżącą pracę, wspólne wypieki, korekta składu polepszaczy lub kontrola poprawności stosowanych aplikacji.
4. Informacje szczegółowe - WWW.bioenzym.pl - zakładka - „Technologiczne Memorandum"